1000 cupcakes!

QD1-QOktjH49wCfWH8_Hl5uSIR-hEb1ebFUZP97jLKoI helgen er det premiere på Transparens her i Haugesund. I kveld hadde vi generalprøve og jeg ble stilt ut sammen med 1000 cupcakes!

gd189SvepRxkVesaFzLmnt6_aSeul-MO0pz4i4QORSQDet ser helt sykt ut! Hele gangen i 1. etasje på rådhuset i Haugesund er dekket med cupcakes som flyter ut av en gammel stekeovn.

5DaWD_AVgm1f4ED9RiKQreGYvEMXZpbi3rAKXOB9SVUVi har bakt cupcakes til den store gullmedlajen de siste dagene. Jeg har frostet så mange cupcakes at jeg har pådratt meg senebetennelse i høyre håndledd, haha!

Dette er Transparens:

Norges historie er litt som et skilmissebarns. I mange hundre år klarte aldri mamma Danmark og pappa Sverige å bli helt enige om foreldreretten til Norge, og vi ble flyttet frem og tilbake ettersom det passet dem best. Etter Napoleonskrigen i 1814, ble det bestemt at vi skulle bo hos pappa igjen, men da var vi blitt tenåringer som smelte med dørene og ville bestemme selv. Vi låste oss inne på rommet vårt, ignorerte både løfter og trusler, og kom ut etter flere uker i isolasjon med en grunnlov. Grunnloven gav syv prosent av befolkningen fulle demokratiske rettigheter. (De andre 93 prosentene, kvinner, barn og fattige – blant andre, snakket man ikke om. Da.)

Tenåringsopprøret viste seg å være solid nok til å tåle tidens tann. Med stadige endringer står den norske grunnloven fortsatt som Europas eldste fungerende grunnlov, og er blitt et symbol på frihet, uavhengighet og demokrati. Loven endres ettersom samfunnet endres. Det er nettopp viljen til å oppdage og ta konsekvensene av nye sannheter som gjør grunnloven vår sterk. 200 år er gått siden den ble signert på Eidsvoll 17.mai 1814 så nå gjelder demokratiet 100 prosent av befolkningen vår. Eller gjør det det?

I Transparens 2014 leter vi etter svaret. Vi tar i bruk hele Haugesund rådhus, fra kjeller til loft, fra bøttekott til ordførerkontor, og vandrer gjennom Norgeshistoriens stolteste og mørkeste korridorer.

Forestillingen tar utgangspunkt i Bernhard Østebøs kunstprosjekt Transparens der han ville bygge bystyresalen i glass på Rådhusplassen. Da dette ble avlyst, bestemte vi oss for å flytte samfunnet inn til politikerne, i stedet for å flytte politikerne ut til samfunnet. Transparens 2014 – napoleonskake og verdensfred, vil være en silhuett av det samfunnet vi alle er en del av – og en forestilling der alle skal bli hørt, enten de føler at de er på utsiden eller innsiden av det norske demokratiet.

Birgit Amalie Nilssen er ansvarlig for konsept og regi. Magnar Åm skriver ny musikk. Siri Kvamme og Truls Horvei skriver tekster. Design er ved Freya Busby, mens Christopher Arouni har koreografi og Jostein Kirkeby-Garstad er medregissør.

Forestillingen er et samarbeid mellom Haugesund Teater, Kitchen Orchestra, Harald Hårfagre kammerorkester, Amnesty International, Fartein Valen Festivalen, Kompani Haugesund, MUNOR og Haugesund kommune.

Teksten er hentet fra Haugesund Teater.

UW_z1_7m5KN43lC4zSfTGk_KJjEgR2FIl75yDdoMDEgJeg stilles ut som en del av «det glade 50-tallet» og representerer noe av den overfloden vi har her i Norge. (Alle bildene fra Transparens er tatt av søsteren min; Anne Marthe Widvey.)

Det er utrolig gøy å få være med på et slikt prosjekt! Hele fire forestillinger er satt opp i helgen. Men det er ikke bare cupcakes som har blitt lagd på kjøkkenet denne uken. Vi har også flere bryllup i helgen, og det er også blitt tid til en dåpskake og en bursdagskake denne uken.

DSC_0018

Denne bryllupskaken er hele fire etasjer. To av dem er faktisk bare dummies, men det gir en liten kake et stort uttrykk 🙂 Kaken glitrer enda mer i virkeligheten enn den gjør her på bildet 🙂

DSC_0010Dåpskake i rosa, grønt og hvitt ble også laget i dag. Det er en ekstra mørk sjokoladekake med vaniljefrosting som fyll.

DSC_0005

En to etasjes bursdagskake med «Monster High» inspirasjon ble levert tidligere i uken. Denne falt godt i smak hos bursdagsjenta 🙂

Håper alle får en stårlende helg! Ta turen og se Transparens om du er i Haugesund i helgen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s