Yrke: Husmor anno 1950, idyll?

Jeg har lest en del i bladene som jeg arvet av min mormor; Alle Kvinner Baker Kaker osv.
Og 50-talls idyllen hvor mor bare var hjemme og stelte for familien virker jo smigrende til tider…

Bare se hvor glad far blir når mor serverer ham kake 🙂

Og ikke minst frokost på sengen i helgene 😉

Joda, livet kan være fantastisk… Men husmor anno 1950, var det så idyllisk?
Far gikk på jobb, ungene var på skolen og mor gikk på butikken, ryddet og vasket og så samlet alle seg rundt middagsbordet? Alle nøt gode og hjemmelagde måltider og Fjordland var ikke en gang påtenkt… Det fantes knapt en take-away meny…
Når man ser tilbake til 50-tallet virker alle veldig smilende og fornøyde 🙂 Kanskje var det gleden over fred i verden som gjorde dem så glade i hverdagen? Etter mange år med krig i verden var kanskje fokuset på å nyte hverdagen og sette pris på hverandre større? 
Noen av de utfordringene vi møter nettopp i dag er jo det og ta seg tid til hverandre. Vi har i en travel hverdag med iPhone, iPad, Mac, Disney Channel og alle andre «lyder» laget regler for hvordan vi har det når vi sitter tilbords. Da er det kun maten og oss som står i fokus og alt annet skal bort. Dette gjør at vi må gi hverandre oppmerksomhet og lytte til hverandre. Dette er en veldig fin ting og er noe av det som gjør oss til en familie. Har vi noe å lære av 50-talls idyllen?
En artikkel som har sirkulert på nettet det siste året heveder å være fra Housekeeping Monthly og gir deg som kone en, steg for steg guide, til å være den «perfekte kone».
Husk at på 50-tallet trengte ikke mor og arbeide, det var fars jobb å forsørge familien.
Her er den «originale» guiden:

Koweb har laget en norsk utgave av samme artikkel.

Tips for et lykkelig samliv

Utklipt fra en heimkunnskapsbok fra 50-tallet

Få arbeidet unnagjort
Planlegg oppgavene dine nøye, og hold øye med klokken. Bli ferdig en time før han ventes hjem. Mannen føler ikke at varmen strømmer mot han når han hører deg bryte ut «Er du hjemme allerede?».
Ha middagen klar
Planlegg et deilig måltid allerede kvelden før. Da viser du at du bryr deg om han og hans behov. De fleste menn er sultne når de kommer hjem og en god middag er en del av den nødvendige velkomsten.
Forbered deg selv
Bruk et kvarter til hvile slik at du er opplagt når han kommer hjem. Da blir du også glad for å se ham, i stedet for at du er for sliten til å bry deg. Glem alle bekymringer du måtte ha, og vær evig takknemlig for at du har mannen som snart kommer inn døren. Mens du hviler kan du tenke på avtaler og ting du kan gjøre for å gi han åndelig oppløfting. Når du står opp, ta hånd om utseendet ditt. Fiks på sminken, sett et bånd i håret og se frisk og opplagt ut. Han har nettopp vært sammen med mange frustrerte og arbeidstrette mennesker. Vær litt mer festlig og interessant enn vanlig. Han kan trenge en oppkvikker etter den lange arbeidsdagen.
Rydd vekk rotet
Ta en siste tur gjennom huset før han kommer hjem, samle opp skolebøker, leker, papir osv. i en bøtte eller søppelkurv og legg dem i soverommet for senere sortering. Så går du over bordene med en støvklut. Mannen i ditt liv må føle at han har kommet til et sted med ro og orden, og det vil få deg til også føle deg mer avslappet. Å ha orden i huset er nok en måte å vise ham at du vrkelig bryr deg om hans hjemkomst.
Forbered barna
Bruk noen minutter på å vaske barnas hender og fjes (dersom de er små), kam håret deres og skift klærne dersom de er skitne. Barna er hans små skatter, og de bør se slik ut.
Minimer all lyd
Legg spesielt merke til dersom mannen din må kjøre i rushtrafikken. Når han kommer hjem eliminer all lyd fra vaskemaskinen (selvsagt dersom denne står på). Oppfordre barna til å være stille når han kommer. La dem bråke litt på forhånd, slik at de får det ut av systemet sitt.
Vær glad for å se ham
Motta ham med et varmt smil og vær lykkelig. Si at det er bra å ha ham hjemme. Dette kan tilføre ytterligere verdi til dagen hans. Han trenger all den romantikken han kan få fra deg.
Ikke!!
Ikke motta ham med plager eller klager. Løs problemene før han kommer hjem, hvis ikke, vent med dem til kvelden kommer. Også, ikke klag dersom han kommer sent hjem til middagen. Regn dette som et lite problem i forhold til hva han kan ha gjennomgått på jobben den dagen. Ikke la barna oversvømme han med problemer eller krav. Bare la dem hilse kort på faren deres.
Vær hyggelig mod ham
Gi ham godstolen eller foreslå at han hviler seg litt på soverommet. Ha en kjølig eller varm drikk klar for ham. Tilby deg gjerne å massere føttene hans, men ikke insister på dette. Snakk til ham med en myk og avslappende stemme. La ham slappe av.
Hør på ham
Du har kanskje et dusin ting å fortelle ham, men hans hjemkomst er ikke det korrekte tidspunkt. La ham snakke først, så hører han bedre på hva du har å fortelle ham senere.
La kvelden være hans
Klag aldri dersom han ikke tar deg med ut på restaurant eller i teateret. Prøv å forstå hans stressende og trykkende verden og hans behov for å være hjemme og kunne slappe av. Er han sur og irirtabel, ikke slå tilbake igjen, forstå hans stressende vesen.
Målet
Prøv å gjøre deres hjem til et sted med ro og orden der mannen din kan forfriske seg selv i kropp og ånd. Gjør du dette vil han heller være sammen med deg enn noe annet i verden og han vil bruke all sin fritid på deg og barna. Forsøk å leve etter disse reglene for hjemkomst og se hva som skjer. Dette er den rette måten å få en mann hjem til deg på, ikke ved å klage og være til irritasjon.
Denne blir vel kanskje litt vel mannsdominerende og vanskelig å leve opp til? Men kanskje begge parter kan lære litt av denne likevel? 😉

Oppmuntrende reklame 😉

Aftenposten har også skrevet en artikkel om 50-tallets husmor og familien.
Kopi fra Aftenposten 2005:
«FAMILIENS TRIVSEL (den åndelige er kanskje den aller viktigste), riktig kosthold, hjemmets økonomi, husets vedlikehold, stell av klær.» Slik ble husmorens oppgaver definert i oppslagsverket «Kvinnen i dag» fra 1957. Aldri hadde Norge hatt så mange husmødre som på 1950-tallet. Aldri skulle de få det så fint og bli så dyktige. Få ante at det som ble glansperioden, også var svanesangen. 20 år senere var «husmoryrket» et pust fra en svunnen tid. Hva var egentlig så godt med «det gode husmortiåret»? Fra mellomkrigstiden hadde det gått en vind av reformiver over nordisk forbrukerpolitikk. I 1952 var det slutt på varerasjoneringen. Nye tekstiler, nye apparater, nye matvarer flommet inn til forbrukere som hadde større kjøpekraft enn på lenge.

Husmorarbeid

ble knyttet til bildet av det moderne Norge. På 1950-tallet var det å være gift norsk kvinne det samme som å være «husmor», selv om svært mange av dem viser seg å ha vært bare «deltidshusmødre» og hadde arbeid ved siden av. «Husmor» skulle være en yrkestittel. Kvinnen bidro til samfunnets beste ved å arbeide hjemme. Mannen ved å jobbe i lønnsarbeidet. Ingen var så «naturlig egnet» til å ta vare på hus og hjem som kvinnen. Samtidig kom det fra alle kanter beskjed om at hun måtte oppdras, læres opp, informeres og reformeres.

Husmorfilmer

demonstrerte det siste nye innen annet husarbeid. Brevskoler holdt kurs i barnepsykologi og kosthold. Opplæringen ble holdt både i offentlig regi, av husmorlag og av vareprodusenter. Med Arbeiderpartiets nye vekt på husmorpolitikk, fikk mange husmødre også rettigheter som andre fagarbeidere. Husmorferie ble innført med opphold ved sjøen og på fjellet. Var mor syk, kom det husmorvikarer og stelte huset i strålende ren uniform: Blå kjole, hvitt forkle og snerten kappe på hodet.Trivsel og sunnhet
var viktig, men minst like viktig var husmorens rolle som forbruker . Husmødrene ble utsatt for stort reklamepress i en tid da merkevareannonsene hadde fått fotfeste i aviser og på kino. «Riktignok var de fleste husmødre litt skeptiske til å begynne med. Her kom jo et vaskepulver som skulle gjøre slutt på alt arbeid med vasken», men Goma barnetøyvask betydde «en fantastisk lettelse i husmorens arbeid», het det i annonsen. Konkurrenten Blenda var ikke dårligere: «De ser jo forskjell, fru Lie. Min kones tøy er hvitere enn Deres! Med Blenda er De alltid sikker på et godt resultat.»

Kanskje noe av lærdommen vi kan ta fra dette er at i en travel hverdag må vi ta oss bedre tid til og hjelpe hverandre og lytte? Alt i alt så er det fortsatt sånn i dag at enkelte ting er «mannearbeid» og enkelte ting er «kvinnearbeid». Øystein hater å henge opp klær, men jeg vil heller det enn å stå ute og male garasjen 🙂 Og så lenge man ikke tar hverandre for gitt er nok det det viktigste av alt 🙂
PS: I disse dager jobbes det hektisk med helt ny layout på bloggen, jeg skal også flytte server og bloggen vil bli mye, mye bedre 🙂 Gled dere!

post signature

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = «//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1»; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s